Tuesday, October 30, 2012

MAKANAN SIHAT UNTUK SEHARI

Sarapan pagi

 
   


Sarapan pagi tidak perlu terlalu berat, cukup sekadar segelas susu, sekeping roti atau sedikit bijirin. Sarapan pagi harus mengandungi kaborhidrat yang membekalkan kita tenaga, merangsang pemikiran otak, mencergaskan minda dan membantu kanak-kanak menumpukan perhatian terhadap pelajaran dan menyelesaikan masalah dengan baik. Oleh itu, jangan tak makan sarapan pagi.
 

Makan tengahari

  
Makan tengahari perlulah seimbang seperti terdapat nasi, sayur, jus buah-buahan dan sedikit daging. Makanlah tengahari agar kita mendapat zat-zat dan nutrien yang diperlukan oleh tubuh kita untuk kekalkan kesihatan. Waktu makan tengahari yang sesuai ialah antara pukul 11:00 pagi sehingga 1:00 petang.
 

Makan malam

  
 
Makan malam adalah penting bagi melengkapkan pengambilan makanan yang mungkin tidak cukup di siang hari seperti pengambilan sayur-sayuran, buah-buahan dan susu. Makan malam bersama keluarga adalah penting untuk merapatkan hubungan di antara ahli keluarga. Waktu makan malam yang paling sesuai ialah antara pukul 6:00 petang sehingga 8:00 malam.
 

2 comments:

thank you for you comment. come again!